Nieuws

Drie tips voor efficiënt gebruik van YouTube voor de promotie van je boek

Eén van de onderdelen van de drietrapsraket die Yin Books inzet om van jouw persoonlijk boek een groot succes te maken is natuurlijk de filosofie die erin bestaat om het verschijnen van het boek niet als een eindpunt te zien, maar als een startpunt. We staan auteurs in de promotie met raad en daad bij om hun boek maximaal onder de aandacht te brengen. Eén van de interessante kanalen daarvoor is videomarketing via YouTube.

YouTube is ’s werelds grootste videodienst en eigendom van Google. Veel mensen gebruiken de zoekmachine van YouTube om informatie te zoeken. Daarbij gaat het uiteraard niet om informatie in tekst, maar in gesproken woord en beeld. Je kan daarop inspelen door ervoor te zorgen dat ook jouw boek gevonden wordt op YouTube. We geven je alvast drie tips om dat doel te bereiken.

P1010956Neem filmpjes op bij bekende namen

Stel dat je in een boek rond verandering de modeketen Bel & Bo gebruikt, die er een heel geslaagdetransformatie op heeft zitten. Niets belet je dan als auteur om een filmpje op te nemen in een willekeurige vestiging van Bel & Bo. Uiteraard na samenspraak met de eigenaars. De kans is groot dat ook de winkelketen het filmpje op zijn website zal posten en zo voor extra aandacht zal zorgen.

Laat de lezer aan het woord

Zorg voor drie ambassadeurs van je boek en laat hen in 1 minuut vertellen wat zij zo geweldig vinden aan je boek. Dat resulteert in drie video’s op YouTube van ieder 1 minuut. Denk eraan dat je iedere video voorziet van de juiste tags. Dat zijn korte steekwoorden, zodat mensen je boek beter kunnen vinden op YouTube. In ieder geval moet daar de boektitel altijd in staan, de auteursnaam en het onderwerp van de video. Deze drie video’s kan je vervolgens stuk voor stuk posten in een blog, en zodra de video in een blogbericht staat, dat bekendmaken via Twitter en Facebook. Zo’n blog hoeft echt niet ingewikkeld te zijn. Zorg voor een goede kop, een sterke intro en een paar regels als opwarmer voor de video. De tekst moet niet alles weggeven, maar een slechts een tipje van de sluier oplichten. Bijvoorbeeld: stel dat je een bekende Vlaming zo gek hebt gekregen om je boek op video te recenseren. Typ dan in de beschrijving van YouTube: “Waarom vindt  – de naam van de bekende Vlaming – het boek (boektitel) zo aanstootgevend? Klik hier.” Wie op ‘klik hier’ klikt, komt uit bij de video. Zorg ervoor dat je aan het eind van de 1-minuutvideo altijd even de website noemt waar mensen het boek kunnen bestellen. Je kan er ook voor kiezen om deze site constant onderin beeld te laten staan.

Promoot de video zelf

Een video posten op YouTube is nog geen goede  virtuele marketing. Je moet het de wereld ook laten weten dat je een goede video hebt geplaatst. Daar zijn verschillende manieren voor: via een e-mailnieuwsbrief, via Twitter, Facebook, LinkedIn of gewoon via een persoonlijk mailtje naar al je relaties in je adresboek. Geert Degrande