Nieuws

Status verwerven met een boek hoeft geen verre droom te blijven

Een boek schrijven: het belangrijkste doel na afvallen

Als je aan 20, 100.000  of 3 miljoen mensen vraagt wat hun belangrijkste doel is, zal altijd “gewicht verliezen”, of “een dieet volgen” het belangrijkste antwoord zijn. Maar ook in de top-5 zal altijd staan: “een boek schrijven”. Waarom? Omdat mensen het gevoel hebben dat ze al veel hebben meegemaakt dat eigenlijk het vertellen waard is. Omdat iedereen een eigen verhaal heeft dat hij of zij terecht uniek vindt. Omdat iedereen voelt dat die unieke verhalen aandacht krijgen. Iedereen kent immers het gevoel dat de toehoorders of tafelgenoten aan zijn of haar lippen hangen als hij of zij dat unieke verhaal – al dan niet een beetje aangedikt – uit de doeken doet. En omdat er natuurlijk zoveel voorbeelden tot de verbeelding spreken. JK Rowling die als alleenstaande moeder in een café moest gaan schrijven omdat ze thuis geen verwarming kon betalen en nu dankzij Harry Potter één van de rijkste vrouwen ter wereld is. Gabriel Garcia Marquez die met “Honderd jaar eenzaamheid” alles of niets speelde en die wist dat hij tot de bedelstaf veroordeeld was als zijn boek niet zou aanslaan. Mede dankzij dat boek won hij echter de Nobelprijs. Het zijn maar twee van de sprookjes uit schrijversland die enorm tot de verbeelding spreken.

Een non-fictieboek: wel realistisch en een hefboom naar succes

Maar we zijn allemaal realistisch genoeg om te beseffen dat die droom waarmaken door een fictieboek te schrijven moeilijk haalbaar is. Met een non-fictieboek ligt dat anders. Dat kan wel een hefboom zijn naar succes of de fundering leggen voor nieuwe stappen in een carrière. Veel succesvolle mensen antwoorden op de vraag wat ze anders zouden doen in hun leven, “mijn boek eerder schrijven”, mochten ze opnieuw kunnen beginnen.  Bijna ieder van ons droom ervan om een boek te schrijven en heeft daarvoor geweldige ideeën, sterke verhalen en een pak knowhow.

Veel mensen zijn in hun niche echt keigoed. Of ze hebben succesvol de maatschappelijke ladder beklommen zonder diploma’s maar door in de universiteit van het leven hun ogen en oren goed open te houden. Of ze hebben jaren in een ander land gewoond waar ze de voordelen van een andere cultuur hebben leren kennen.

 

In het programma “Manneken Pis” – het nieuwe meesterstuk van productiehuis van de Chinezen – zien we elke week welke fantastische verhalen op het eerste gezicht onbekende mensen hebben. Denk maar aan het Zweedse koppel dat in de jaren zestig de wereld was rondgereisd en nog had opgetreden met Jacques Brel en nu ergens in het Zweedse hoge noorden op hoge leeftijd een circusschool leidt.

Of ze hebben in een grote organisatie ervaring opgedaan die ze nu als dienstverlener gebruiken. Het zijn allemaal zaken die in een non-fictieboek aan bod kunnen komen en heel wat mensen kunnen overtuigen.

Yin Books legt de brug om het water te overbruggen

Maar het water tussen die bestaande verhalen in het hoofd en het ogenblik waarop het boek in de boekhandel ligt, blijkt jammer genoeg voor heel wat mensen nog altijd veel te diep. Toch is er voor hen goed nieuws: de brug van Yin Books ligt over dat water en maakt het makkelijk om de overkant te bereiken. En dus om een non-fictieboek te schrijven, vorm te geven en bij het juiste doelpubliek aan de man te brengen. De rijkdom verwerven van JK Rowling of de Nobelprijs winnen zoals Marquez, zal er niet in zitten. Maar door de brug van Yin Books te bewandelen, krijgen schrijvers in spe wel erkenning van hun vakgenoten, een sterk imago en bouwen ze een sterke perceptie op wat uiteindelijk hun business naar een hogere versnelling brengt. En dat is in deze tijden van onzekerheid toch ook niet onbelangrijk! Voor alle schrijvers in spe met een sterk verhaal of specifieke kennis ligt de brug van Yin Books klaar om hen over het water te brengen naar succes.

Geert Degrande