Nieuws

Vijf manieren om extra geld te verdienen met een boek

Een boek schrijven is een hefboom naar meer business. Daarom alleen al maakt een boekproject de investering in tijd en geld de moeite waard. En als je de volgende tips opvolgt,  kan je boek ook zonder rekening te houden met de nieuwe klanten die je ermee zal verwerven, geld in het laatje brengen.

Vermeld je boek in je e-mail  handtekening

Je stuurt elke week wellicht honderden mails uit. Waarom zou je daar geen gratis reclame in maken voor je boek door in twee lijntjes te vermelden dat je auteur bent van een boek en meteen verwijzen naar een website waarop het boek ook gekocht kan worden? Mensen die veel mails van je krijgen, zullen er zich niet aan storen. Bij je nieuwe contacten wekt het nieuwsgierigheid en levert het ongetwijfeld een aantal bestellingen op.

Investeer in een online marketingcursus

Dat het businessmodel van traditionele uitgeverijen onder druk staat, heeft ook te maken met het feit dat ze nog altijd op het kruispunt staan en niet weten of ze nu naar rechts moeten – de weg die ze traditioneel altijd hebben gevolgd rond boekpromotie- of naar links, langs de weg van de nieuwe onlinepromotie van de sociale media. Als je zelf een boek uitgeeft, moet je die keuze niet maken: je kiest resoluut voor onlinepromotie. Daarom loont het de moeite om al vóór je klaar bent met het boek een cursus te volgen rond onlinemarketing. Want onlinepromotie en optimaal gebruik van de sociale media is één van de basispijlers om je boek succesvol te verkopen. Je moet jezelf niets wijs maken: de promotie van je boek zal even veel tijd en inspanningen kosten als het schrijven zelf. Maar al die inspanningen lonen.

Werk met ambitieuze verkoopdoelstellingen

Na het afwerken van je boek is het werk niet af. Dan begint het pas. Stel je er niet mee tevreden elke maand te tellen hoeveel boeken je hebt verkocht, maar zet ambitieuze doelstellingen voorop: stel maandelijks een inkomstenbedrag voorop dat je uit de verkoop van je boek wil halen en wacht niet af, maar onderneem acties om dat doel te halen. Let op! Dat cijferdoel hoeft niet voor elke maand hetzelfde te zijn. Als er bijvoorbeeld in een bepaalde maand diverse seminars en congressen doorgaan die enigszins aansluiten op de inhoud van je boek, kan je rond die evenementen verkoopacties opzetten, zodat je doelbedrag die maand hoger ligt dan de andere maanden. Je moet geen onrealistische doelen vooropzetten – het kleinste kind weet dat je geen 10.000 boeken per maand zult verkopen – maar wees ook niet te bescheiden.

Laat je niet vangen aan te dure dienstverlening!  

Vooral als al bij het begin blijkt dat je boek verkooppotentie heeft, kan het verleidelijk zijn, de promotieactiviteiten uit te besteden aan diverse specialisten die op verschillende kanalen werken. Pas op voor die valkuil, want de kosten daarvoor kunnen hoog oplopen en kunnen ervoor zorgen dat je uiteindelijk heel veel betaalt om heel weinig extra verkoop te realiseren. Werk daarom bij voorkeur samen met één partner, bijvoorbeeld een uitgeverij die gespecialiseerd is in de begeleiding van auteurs en de promotie van hun boeken.

Hou vol

Blijf ook na de afwerking van je boek voor ogen houden waarom je het in de eerste plaats hebt geschreven: om kennis te delen, om anderen te overtuigen dat ze met jou in zee moeten gaan, om jezelf beter in de markt te zetten en… om lezers te overtuigen 20 of 25 euro (dat is uiteindelijk maar 2 euro per maand, de prijs van een koffie of een derde van de prijs van een pakje sigaretten) te betalen om te lezen wat jij hebt geschreven. Blijf dus geduldig en hou je promotie-inspanningen aan, ook als je ondertussen dankzij je boek meer opdrachten hebt binnengehaald. Een goede regel is om gedurende acht maanden elke week minstens vier initiatieven – een blog, een brief naar een beroepsvereniging, een mail met een aanvraag om ergens te gaan spreken en zo je boek te promoten, een mail om contact te leggen met een doelgroep die je nog niet kent,… –  te nemen om je boek onder de aandacht te blijven brengen en te verkopen. Laat de waan van de dag voor boeken als “Vijftig tinten grijs”, “De Da Vinci Code” en laatste van Pieter Aspe, en blijf erover nadenken dat jouw non-fictieboek een langere levenscyclus heeft. Ook dat is één van de voordelen van self-publishing!  Geert Degrande1044190_127216190822891_302527910_a