Het Godshuis

Hans Cottyn met columns van Laurens De Keyzer

Bestellen via: info@godshuis.be

On(t)roerend apart

met foto’s van Karel Moortgat & Ludo Goossens en columns van Laurens De Keyzer

De Gentse Lofting Group kocht het Godshuis om het in die oude glorie te herstellen. Met de steun van de lokale bevolking lukte dat ook, zij het niet zonder vallen en opstaan. Vandaag is het Godshuis weer die unieke, majestueuze en gastvrije plek die het vanouds was. Dit boek vertelt in woord en beeld, in herinneringen en toekomstdromen, het on(t)roerende verhaal van het Godshuis, van grootsheid tot verval, van verval tot wederopbouw, renovatie en herbestemming.

In het vlakke noordelijke Meetjesland doemt het Godshuis van Sint-Laureins weer op als een monument hors concours. Het prachtige gebouw werd in de 19de eeuw opgetrokken als de levensdroom van Antonia Van Damme, die haar persoonlijke fortuin investeerde om ver van steden en industrie een oase van rust en welzijn te scheppen voor wezen, zieken en bejaarden.

Meer dan anderhalve eeuw bleef het Godshuis een veilige haven voor de zwakke en kwetsbare medemens. In de laatste decennia van de 20ste eeuw takelde het gebouw echter langzaam maar onherroepelijk af. Wat ooit ‘de trots van Sint-Laureins’ was, werd ‘de schande van Sente’. Het klooster werd verlaten, het complex verviel gaandeweg tot een schim van zijn oude glorie. Tot de Gentse projectontwikkelaar Lofting Group het aankocht om het gebouw in die oude glorie te herstellen.

Biografie auteur:

Laurens De Keyzer (°Gent, 1947) is oud-redacteur/columnist bij De Standaard en auteur van ruim 20 boeken van uiteenlopende onderwerpen, onder meer met  thematische interviewreeksen en persoonlijke impressies.

In 1991 verlieten de zusters Marie-Rose en Harlinda als laatsten het uitgedoofde Godshuis.

– Hans Cottyn met columns van Laurens De Keyzer