Nieuws

Self publishing: ook de keerzijde van de medaille kan je in je voordeel uitspelen

De bekende uitspraak van de vroegere Nederlandse topvoetballer Johan Cruijff, “Elk nadeel heb zijn voordeel”, zit ondertussen in het collectieve geheugen gegrift.  Ook in het domein van de self publishing is ze van toepassing. Sterker nog, van de nadelen van deze manier van werken – elke medaille heeft nu eenmaal een keerzijde – kan je bijkomende voordelen maken.

 

Drie nadelen die je in een voordeel kan ombuigen….

Als je gaat voor self publishing dan loert het gevaar van gebrek aan professionaliteit om de hoek. Een boek uitgeven is een vak waarbij heel wat komt kijken en als je daar totaal geen ervaring mee hebt, kan dat de globale uitstraling van je boek stokken in de wielen steken. Dit nadeel kan je echter opvangen en ombuigen in een voordeel door uit het brede pakket aan begeleidingsmogelijkheden dat Yin Books aanbiedt, precies die begeleiding te kiezen die je nodig hebt.

Een tweede nadeel voor auteurs die kiezen voor self publishing sluit daar nauw bij aan. Bij de start van hun project lijken ze in een doolhof te staan en ze weten niet welk pad ze moeten kiezen voor vormgeving, eindreactie, druk, distributie en marketing. Een verkeerde keuze maken in één van die domeinen kan verregaande gevolgen hebben voor de kwaliteit van het boek zelf en voor de kwaliteit van al het werk dat nog moet gebeuren als het boek er eenmaal is. Maar Yin Books is op dat vlak een ervaren gids die auteurs perfect kan begeleiden. Traditionele uitgevers schermen ook vaak met hun marketingkracht. Het klopt dat je, als je kiest voor self publishing, niet dadelijk over een perslijst met de juiste journalisten beschikt en het spreekt voor zich dat je bij het zetten van je eerste stappen in de uitgeverswereld nog niet over de contacten beschikt die je boek op de juiste manier in de schijnwerpers kunnen plaatsen. Aan de andere kant: als je maar één van de honderden auteurs bent van een uitgeverij, is het voor een uitgever onmogelijk om jou alle aandacht te geven. Ook op dat vlak biedt Yin Books je het beste van twee werelden: de juiste contacten én voldoende aandacht voor elke auteur.

 

…en die bij de bestaande voordelen van zelf uitgeven komen

De nadelen die inherent aan self publishing verbonden zijn, buig je bij Yin Books dus om tot voordelen. Ze versterken nog de andere voordelen die je hebt als je kiest voor het self publishingmodel. Je bent onafhankelijk, je mag in alle opzichten je eigen zin doen en je bent letterlijk en figuurlijk de beheerder van je eigen project. Daarnaast krijg je 100% van de inkomsten die de verkoop van je boek je oplevert. Zelfs met boeken die eigenlijk bedoeld zijn als hefboom naar meer naambekendheid, als instrument om je autoriteit als spreker te versterken of als middel om meer coachingopdrachten binnen te rijven en die dus niet mikken op een echt hoge oplage, maakt dat een wereld van verschil. Stel dat je 500 boeken kan verkopen en dat de lezer 20 euro per boek betaalt. In de self publishingformule steek je in dit geval bruto 10.000 euro op zak (500 x 20), terwijl je bij een traditionele uitgever hoogstens een royalty van 10% per verkocht boek zal krijgen. In dat geval kom je uit op 1.000 euro (500 x 2). Met andere woorden als je zelf goed je netwerk uitbouwt en/of je laat bijstaan door Yin Books om pakweg 1.000 exemplaren te kunnen slijten dan levert self-publising je een pak meer op.  Je ontvangt bijkomend wel de 10 %  auteursrechten op alle boeken die de uitgeverij verkoopt bij de boekhandel.

Een derde belangrijk voordeel is dat je niet moet luisteren naar de uitgever en geen tijd moet verliezen met eindeloze discussies. Schrijf je een boek over de toekomst van de retail zoals bijvoorbeeld Carin Frijters dat heeft gedaan met Prikkel de koopknop en wil je dat je boek de vorm heeft van een tasje, dan kan je daar gewoon voor kiezen. Die optie erdoor drukken bij een self_help_bookstraditionele uitgever zou wellicht tientallen uren vergaderen en heel veel discussies kosten.

Nog even op een rijtje

Vrijheid en onafhankelijkheid en de verzekering van 100% van de inkomsten uit de verkoop zijn de traditionele voordelen van self publishing. Van de traditionele nadelen – het gevaar voor een gebrek aan professionaliteit, een veelheid van keuzes in diverse domeinen zodat je vaak niet weet waar te beginnen en het gebrek aan marketingkracht – kan je door in zee te gaan met Yin Books ook voordelen maken. Waarop wacht je nog? Maak snel een afspraak met Laurence! Geert Degrande